O nama

Poljoprivredna
zadruga VRBNIK

Osnovana 6. ožujka 1904. godine kao Gospodarsko trgovačko društvo VRBNIK, odlukom 58 članova tadašnje osnivačke skupštine društvo ju registrira kao zadrugu.

 
 
 

Dr. Dinko Vitezić

Ova zadruga, kao i sve tadašnje na području Hrvatskoga primorja i Istre, osnivale su se na poticaj dr. Dinka Vitezića, pravnika, izaslanika Istarskog sabora i zastupnika u Bečkom parlamentu Hrvata od Istre i kvarnerskih otoka sve do Zadra.

Zadruga je bila socijalno-ekonomski pokretač Vrbnika.

1904.

Osnovana zadruga

Osnovano Gospodarsko trgovačko društvo VRBNIK, koje je odlukom 58 članova tadašnje osnivačke skupštine društvo registriralo kao zadrugu.


1932.

Vinski podrum

Ove godine izgrađen je i vinarski podrum u kojem se djelatnost prijema i prerade grožđa odvija i danas.


1990.

Nabava opreme

Kreće se u nabavu opreme za preradu grožđa kako bi se prerada na jesen odvijala u novom tehnološkom procesu koje zahtijeva suvremena proizvodnja vina.


 

1995.

Zlatna Vrbnička Žlahtina

Kao rezultat planskog ulaganja u suvremenu tehnologiju i revitalizacije dobiva se danas najznačajniji proizvod PZ VRBNIK – Zlatna vrbnička žlahtina.

 
 
 

Punopravni
članovi

Zadruga je u vrijeme osnivanja imala 58 članova, a godinama se taj broj mijenjao. Danas taj broj iznosi 125 punopravnih članova koji imaju pravo "birati i biti birani", kako to nalažu pravila zadruge te petnaestak kooperanata koji imaju sva prava kao i drugi zadrugari, osim pravo glasa i prisustva radu skupštine.

 

Poljoprivredna zadruga
VRBNIK

Bila je i ostala – kamen zaglavni grada Vrbnika, na ponos i hvalu svim Vrbenkama i Vrbenčanima.